Iedereen is wel eens in hypnose geweest. JIJ ook. Je ziet een mooie  spannende film en zit “in de film gevangen” met al je emoties en spanning. Je bent dan onder lichte hypnose. Je focus en concentratie is gericht op de de film. Je luistert niet direct naar omstanders als die op dat moment iets tegen je zeggen omdat je op de film gefocust bent. Dit is een lichte vorm van hypnose. Je zit helemaal in de film een hoort alleen de filmgeluiden.  Je kritische factor weet dat de film niet echt is en toch laat jij je onbewust meevoeren met spanning en emotie. De film is een verbeelding op een scherm. Je hebt je bewustzijn losgelaten en je emoties en onderbewustzijn ruimte gegeven. Hypnose is hetzelfde. Je staat jezelf toe om naar een film in je hoofd te kijken. Een film over jezelf. Een film waarin jij de hoofdrol speelt En dat kan best wel eens confronterend en een beetje spannend zijn.

Dave Elman hypnotherapeut

Een bekende hypnotherapeut Dave Elman heeft hypnose als volgt omschreven: Hypnose is het gedeeltelijk omzeilen van de kritische factor, behorende tot het bewustzijn, waarbij suggesties acceptabel dienen te zijn en daardoor direct in het onderbewustzijn worden opgenomen.

Jouw hypnose ervaring

Hoe het door andere mensen wordt omschreven is natuurlijk nimmer jouw ervaring. Jouw ervaring kun alleen jij meemaken door het te ondergaan.  Veel mensen ervaren het als een fijn gevoel van ontspanning waarbij alles wordt waargenomen en gehoord. Je slaapt dus niet, ondanks dat de hypnotiseur misschien “slaap” zegt.  Je luistert naar de stem van de hypnotiseur en volgt de suggesties van de hypnotiseur op. Je maakt een innerlijke reis naar je onderbewustzijn door toe te laten dat de hypnotherapeut  zijn werk doet. Jij maakt een reis naar jouw issue als jij dat wilt. Ben je daar nog niet aan toe, dan gaat het ook niet gebeuren. Jij blijft namelijk altijd je eigen filmprojector bedienen.


Werking Hypnose in theorie

Om de werking van hypnose te kunnen begrijpen spreken we van:

  1. – het bewustzijn (je verstand dat analyseert, begrijpt en waar een kritische factor aanwezig is die alle ervaringen razendsnel beoordeelt)
  2. het onderbewustzijnen (Je intuïtie. Je persoonlijkheid. Je opgeslagen gevoelens)
  3. – het onbewuste (regelt onbewust en automatisch je organen zoals ademhaling, hartslag, longen, bloeddruk)

Deze drie bewustzijnstoestanden zijn elk verantwoordelijk voor het uitoefenen van verschillende taken in je lichaam.

Emoties hebben hun oorsprong in het onderbewustzijn,  waarna het onbewuste er voor zorgt dat deze emoties zichtbaar worden aan ons lichaam. Voorbeeld: We voelen emoties zoals angst/ schaamte in ons onderbewustzijn en krijgen  koude rillingen/schaamrood op de kaken door het onbewuste die fysiek reageert. Dit is een beschermende functie van het onbewuste.

Ook het onderbewustzijn heeft beschermende functies. Het beschermt ons tegen gevaren door te reageren in de vorm van vluchten, vechten of bevriezen.

Het bewustzijn heeft ook een beschermende functie. Die beschermende functie wordt de kritische factor wordt genoemd. Hij analyseert en begrenst. “Het is maar een film.” je hoeft dus niet echt bang te zijn. Roken geeft een fijn gevoel dus het is goed om te roken voor je gevoel. Zoals op de pakjes sigaretten vermeldt staat is dit niet goed voor je eigen fysieke lichaam. Grote kans dat je KANKER krijgt van roken.

Tijdens een hypnose sessie werk je samen met de hypnotherapeut naar jouw onderbewustzijn toe. Hiervoor moet de kritische factor omzeild worden. Bij het onderbewustzijn aangekomen gaat de hypnotherapeut zijn werk doen om ongewenste patronen te doorbreken en nieuwe patronen op te wekken.

Samenwerking met hypnotherapeut

Deze manier van samenwerking tussen jou en de hypnotherapeut vormt de basis van de hypnotherapie, waarbij jij altijd de regie hebt. Het gaat namelijk om jou. Om bij het onderbewustzijn te komen maak jij gebruik van jouw verbeeldingskracht. Dit is mogelijk doordat jij de suggesties van de hypnotherapeut toelaat. Hij helpt jou daarbij.  Jij bent dus het allerbelangrijkste in het proces waarin de hypnotherapeut jou begeleidt. Verbeeldingskracht is bij de meeste gezonde mensen in meer of mindere mate aanwezig. Hypnose toelaten kun jij ook. Ervaar het zelf.

Bel 06-36164395 of mail hypnose@pierreverbraak.nl